Saturday, October 29, 2011

aktiviti ble mak keje..

hari ni mak keje...
so...
ape lg...
mai kne jalankan tgungjawab sebagai suri rumah part time...
tapi...
ari ni mai ade pembantu tau,..
nak thu spe??
jap lg mai bgthu spe pembantu mai tu ek...

pg2 mai bgn je mai tgk pembantu mai nk wat sarapan pagi..
menunyer ialah...
1-ROTI TELUR
2-MILO PANAS
wa...
sedap kan???
ha...
mai nk tunjuk spe pembantu mai tu....

ni la pembantu mai tu...hehehehe..comel x???

ni air milo yg die wat...

ni roti telur special punyer...
pas wat sarapan,time utk rutin seterusnyer,...
kteorg bergotong royong masak makanan tengahari..
menu hari ni simple jer...
1-SAMBAL IKAN
2-SAWI GORENG
simple kan???
sawi goreng...sebelahnyer smbal ikan yang telah siap..

chef mai...hehehe

chef zera dg apronyer...
ha....
penatnyer ari ni..
pas masak,
cuci baju plak...
aduh2....
penatnyer jadi suri rumah part time ni...
hehehehe..
pape pun best!!

Wednesday, October 26, 2011

HaPPy DeePAvali...

HAPPY DEEPAVALI kepada kwn2 mai yg beragama hindu...
hari ni juga makcik mai ajak g mandi manda kat Melaka Wonderland..Ayer keroh...

pg2 kul 7.30 kteorg dh gerak g sarapan...
menu pg ni mai pilih nasi lemak dgn horlick panas...
sedapnyerrr!!!
hehehehe...

pas sarapan,kteorg gerak g tempat tujuan..
MELAKA WONDERLAND!!!!
wuuhuuuuuuuu....

jeng..jeng...jeng....
tbe2 je....
MELAKA WONDERLAND blum bukak lg...
mne x nyer...
kul 8.30 dh smpai....
hehehe...
awal sgt....
so...........
makcik ajak g TASIK AYER KEROH dlu...
smpai kat tasik je..
perkara yg penting ialah....
BERGAMBAR!!!!

di tasik AYER KEROH...
 

pas puas bergambar,
kteorg g tempat mandi blik...
smpai2 je...tgk maskot MELAKA WONDERLAND smbut kteorg...
ape lg...
dgn pantasnyer mai bergambar dgn maskot2 tu....



mse kat theme park tu,
mai byk mandi kat bahagian yag berombak tu jer...
hampir 4 jam...


blik2 tu tgk muke mai merah sgt2...
pdihnyer....
mse mandi xingat dunia...
huhuhu..
tp pape pun,best sgt!!!
thankz mkcik...
belanjer mai....

NURMAIRA@Nurul,Mai,Myra

24 oktober...
jam 11 pagi...

kring..kring....
mai : hello...
myra : hello...mai...nk kuar x ari ni?
mai : g mne??
myra : g jalan2...nurul ajak...jom...
mai : blh2...tp tgu mai siap kje..
myra : ok2..nurul ckp kul 2.30...

so....
kul 3 gtu nurul smpai amek mai..
mai pkai bju simple2 aje...
yg sesuai utk kuar dgn kwn2...
hehehe...
not formal la katekan...
hehehehe

mai,myra n nurul..
kteorg g Mahkota Prade..
jalan2 cuci mata..
smbil minum air yg ade pearl tu...
hehehe..
pas g MP,g Dataran Pahlawan plak..
sblm blik g mydin...
then kteorg g bergambar kat sungai berhampiran mydin...
hehehe....

GAMBAR2 YG MAI DH EDIT...







Friday, October 21, 2011

out with 2 guys.....

ari ahad....
16 oktober....
mai g mandi air terjun dgn 2 org lelaki...
nk thu x spe laki tu??
ARY n EROL....
kteorg g mandi kat AIR TERJUN SUNGAI GABAI...
best sgt!!!!
walaupun mai ni penakut dgn air terjun...hehehe
mai bwk sandwich n air teh o...
ary n erol bwk nuget,hotdog n mcm2 keropok...
hehehe....
air terjun sungai gabai~~

that's me~~

erol n ary~~~      

kteorg smpai pg2..
blm rmai org tau...
hehehe...
betapa awalnyer kteorg g....
smpai2 je...tgk tangga die....mak ai..........
tinggi sgt3....
nk xnak kne gak daki tangga tu.....
sempat lg berposing sblum memulakan pengembaraan...hehehe
dh smpai tmpt yg sesuai,
budak lelaki 2 org ni paksa mai redah air tejun plakk..
ktenye beg selamat letak di seberang air terjun tu..
ape lg...
takut la mai...huhuhuuh..
last2...
mai jatuh jgak....
malunyer!!!
depn lelaki mai jatuh...
tp cover2...
hehehe...
pas jatuh tu mai mcm hilang mood nk mandi...
tp diorg pakse gak...
hehehe..
so..
mandi jgak!!!!
mai dgn ary...

mai dgn erol....
pas penat2 mandi...
time utk mkn..
hehehehe

menikmati rezeki yg ade...hehehe
kteorg blik kul 2ptg..
lamekan???
mmg lme...
hehehe...
walaupun mai ni penakut..
tp ni mmg kenangan yg paling best!!hehehe


Monday, October 17, 2011

PESANAN BUAT SUAMI...

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.
2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.
3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..
4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.
5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.
6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.
7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.
8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.
9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.
10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?
11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.
12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.
13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.
14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?
15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.
16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.
17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?
18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?
19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.
20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.
21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.
22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali
23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.
Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”

Tuesday, October 11, 2011

iMPian TERcapai...!!!

rose idaman!!!

akhirnyer...
tercapai jugak impian mai nk bunga ros...
thankz sgt kepada ary...
mai terkejut sgt ble die bg mai bunga ros sejambak...
gembira campur terharu tau...
mai blik melaka,mai bwk bunga tu..
then,smpai umah,
mak tlg hiaskan,letakkan dlm cwan yg cntik...
so...
ble tbe ari ahad...
mai xdpt la nk bwk blik..
mai pesan kat mak,tlg jga ek bunga tu...
hehehehe..
mak pun ckp mak blh tlg jagakan...
hehehehe
tgk tu..bunga yg mak mai dh hiaskan...very nice~~~


Wednesday, October 5, 2011

kELas PENGLIBATAN KELUARGA DALAM PENDIDIKAN PRASEKOLAH vs KeLas MENGENALI SAHABAT...

nk thu x npe ape cerite di sebalik tajuk yg mai tulis di atas????
hurm...
ceriter nyer begini~~~
ehem..ehem....
mse dlam kelas td,lecturer mai iaitu Puan Sharifah ade suruh kiterog pilih sorang kawan baik atau dgn name lain sahabat...
pas dh pilih,kteorg kne cerita mengenai kwn kte tu...
ape yg die suke...
ape yg die xsuke...
benda ni ade kaitan dgn topik subjek PKP...

so...
nk thu x spe yg mai pilih??
mai pilih 2 orang..
kak tie n ma...
ma n kak tie...
mai cte seorg demi seorg...
ape yg mai ingat semua mai cte...hehehe,..
smpai puan sharifah n kwn2 ckp 
"so SWEET!!!!!!"...
hehehe...
mai syg sgt kat kak tie n ma...
setiap sorang kwn mai ni ade kelebihan masing2..
kdg2 mai rse mai xnk mse smpai sem lapan nnt..
coz pas sem lapan,mcm ner la dgn hubungan persahabatan kteorg ni...
klu la dpt posting dkt2 xpe gak kan ???
insyaAllah....
mse cerite kat depan kelas tu,mai berdiri...
kjap2 mai pndang kak tie,kejap2 mai pndang ma...
hehehehe...

tbe2 mse mkn tghari..
kak tie ckp "awok,terharu kte awok ckp mcm tu kat kelas td"
pas tu ma pun jawab "a'ah mai...ma rse nk nangis je.."
kak tie pun ckp die nk nangis...
huhuhu...
sedihnyer....
lepas dpd diorg ckp mcm tu,
mai dpt rsekan betapa berharganya nilai persahabatan tu..
org lain mungkin ade sorang kwn baik..
tp mai ade dua....
heehehe...
KAK TIE N MA...
mai syg korang!!
mmuuaahh..
maafkan mai klu mai ade salah silap pd korang yer...
;-)

mai dengan kak tie...org ckp kteorg seiras...ye ke ek???

ni ma...same tp xserupa...hehehehe

nakal2 dlm kelas...tu la kje ma dgn mai...hehehe

kat i-city...luv!!

kak tie....

sahabat sejati~~mai,ma,kak tie..



 SAHABAT SELAMANYA~~
 
Dua tiga kapal berlayar di samudra
Ayo sahabatku kita bergembira
Bermain bernyanyi bersama 
menikmati indahnya dunia

Karena Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia

Berakit-rakit kita kehulu
Berenang-renang kita ketepian
Kita berbeda untuk saling mengisi
Segala kekurangan kita
mencari Sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selamanya setia
Sahabat untuk selamanya
Berbagi dan saling menjaga
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selama-lamanya… setia…



diNNer IPG....

   





mai pakai jubah tu~~hehehe






dinner mktab kali ni wat kat Dewan Sivik MPPJ...
dekat jer dgn mktb..
kul 5.30 mai dh g...
naik bas yg tlh disediakan....
10 minit dh smpai...
so mai,kak tie n ma tgu la kat luar dwan tu smpai kul 7 mlm...
disebabkan xde kje nk wat,
kteorg pun cari kerja la...
nk thu kerja pe??
kerja bergambar...
hehehehe...

pas kul 7,dh dpt meja,
kteorg g smbhyg dlu..
then pas smbhyg g dewan blik....
mcm2 persembahan ade...
start kul 8.30 gtu...
kteorg dibenarkan makan....
ha..ni la menu utk kali ni....nyum2...sedap kan....

pas mkn,sesi bergambar plak...tp xbyk pun yg gune kamera hf mai..
byk gune kamera classmate mai...
hrp2 diorg sudi meng"apload" kan nnt...
hehehehe...
aweks cute...hahaha..perasan~~~

miss mazura,miss akma,miss rosma..

teman tapi mesra~~~intan,mai,ma~~

Tuesday, October 4, 2011

Pada SyURga di WaJAhmu..

Tuhan sengaja menduga kita
Di mana kesabaran manusia
Engkau isteri yang ku sanjungi
Lambang semangat cinta dunia

Pasti engkau terkenangkan
Peristiwa semalam
Saatku menggadaikan cinta
Pada onak dan duri asmara

Entah di mana akal fikiran
Hingga sesat di jalan yang terang
Ini suratan yang diberikan
Menguji kekuatan jiwa

Waktu engkau ku lupakan
Dalam kemarau panjang
Betapa hatimu rela
Demi melihatku bahagia

Kau menahan segala siksa
Di hati hanya berdoa
Mengharapkan aku kan pulang
Agar terang cahaya

Ku yang hanyut di arus dosa
Di laut ribut melanda
Dan berenang ke pelabuhan
Kasih sayang sebenar

Air mata cinta darimu
Ku menjadi rindu
Pada syurga di wajahmu
Tiada tanda kau berdosa

Biar aku cium tangan mu
Membasuh lumpur di muka
Ku yang hanyut berarus dosa
Di laut ribut melanda

Kau menahan segala seksa
Di hati hanya berdoa
Ku berenang ke pelabuhan
Mencari cinta sebenar

Kan ku tahan apa hukuman
Di hati hanya berdoa
Biar aku cium tangan mu
Sekali lagi bersama

Bukan sekali jalan berduri
Hanya tuhan yang pasti
Mengerti...

sedih kan lirik lagu ni....
mlm ni tbe2 mai rse nk download lagu ni kat youtube...
lagu ni jugak ade orang nyanyikan kat mai~~
nk thu spe???
xyah thu nme la ek...
mse kuar dgn adik mai,die ade skali..
kteorg g karaoke...
die nyanyi lgu ni...
mse die nyanyi tu,mai xrse pape meaning that song..
ble dh hbis bru mai terfikir,,,
dan..
mlm ni mai terfikir lg...
mai cube faham btul2 lirik lgu tu...
hurm...
dan kesimpulannya..
mai rse mmg lgu ni khas die nyanyikan utk mai...

 


 

Monday, October 3, 2011

MiNta SeRai KE ceRAi???

Satu petang yang hening, aku (Selamat bin Dol) duduk berehat-rehat di depan rumah sambil menghisap rokok jenama Thailand(murah sikit, huhuhu..), sementara itu anakku yang berusia 3 tahun sedang bermain-main di ruangan tengah. Aku lihat dia tersenyum
sorang-sorang..Apalah yang dia pikir agaknyer..Isteriku? Ade kat dapur nun; memasak.

Bahagia kan familiku ini..Isteriku memang cukup rajin memasak, anakku pula petah berkata-kata menghiburkan kami sefamili. Alahai..aku senyum sorang-sorang gak bangga memiliki famili ni..Tengah aku dok senyum-senyum tetibe anak aku datang..

"abah..mak nak cerai...!"
Aku tersentap. Mataku otomatik bepinar..Rokok tetap 'maintain' kat mulut..Tetibe je dia nak minta perpisahan?? Aku ni bukan insan yang lemah, cukup nafkah zahir batin kat bini aku tuh.

Umah ni pun aku beli pakai nama dia..(aku beli je, dia yang bayar..hehehe). Lepas tu keta kat depan umah tu memang aku dah habis bayar pun khas untuk dia (Kancil 660 tahun 1999). Hape lagi yang kurang. Dengan panas kepala ni aku terjah dia kat dapur.

"YAH, APE KURANG KE KASIH SAYANG ABE KT AWOK? APE ABANG NI TAK HENDSOME LAGI KE SAMPAI AWAK NAK MITA TUU!! TERGAMAK AWAK WAT ABANG MACAM NIE..!!!!"
"Ape nie bang..susah sangat ke nak bagi?"
"YAH! AWAK JANGAN UJI SAYA!"
"Iyelah..Lau berani buat lah..."
"YAAHHHHH....AWAK MELAMPAU!!!!"

Kaki aku dah mengeletar, peluh menitik-nitik, hidung aku kembang kempis, kat telinge aku dah terdengar-dengar lagu Anang..Jari jemari dah sejuk..Sanggupkah aku ucapkan perkataan itu...

"Iye..buatlah bang Oiiii!! Saya nak masak gulai ni, gi lah ambik serai tu cepat..Boboi tak cakap kat awak ke...?"
"HAH, SERAI?????"
Betuah punyer anak...Pelat....!!

Sunday, October 2, 2011

diet ke x????

rmai org ckp mai dh gemok...
rmai org ckp mai chubby....
sedihnyer...
mai sdr mai ni mcm ner..
tp ble org ckp,secara automatiknyer....
mai rse malu sgt2...
rse down sgt2...
huhuhu...
mai mkn xbyk pun...
hurm....
mai nk diet la klu mcm ni..
setuju x???
klu skrg berat mai 65,
mai nk jd kan 55...
berjaya x ek???
xleh terime la klu org ckp..
mai berisi,
mai gemok..
mai chubby...
mai tembam...
;-(